top of page

Workshop babydragen op 24/9 en 30/9

Intro


Vind je het vreemd dat je baby begint te huilen als je hem in z’n bedje of park probeert te leggen? Je baby is nog niet in staat om een veilige situatie te onderscheiden van een onveilige, hij is zich er niet bewust van of hij thuis veilig in zijn bedje ligt in de nabijheid van mama of helemaal alleen achtergelaten wordt op een open vlakte met tijgers, leeuwen,… Liggen op zich zorgt er al voor dat je baby meer kwetsbaar is aangezien alle kwetsbare organen nu niet beschermd zijn. Huilen zorgt ervoor dat z’n overlevingskansen toenemen omdat het zorgt dat iemand je komt redden, althans dat is hun intentie.


Waarom dragen?


Het dragen van je baby is oeroud. Evolutionair gezien was het dragen van je baby de meest veilige optie én bovendien noodzakelijk om je kleintje regelmatig te kunnen voeden, want ja, wij zijn zoogdieren. Een aapje houdt zich vast aan de vacht van z’n moeder, een kangoeroe heeft een lichaamseigen draagzak, wij hebben onze armen… maar we hebben natuurlijk graag wat meer vrijheid en dan zijn er super handige babydragers die ervoor zorgen dat wij ons kleintje op een rustige manier de wereld kunnen laten ontdekken terwijl we toch onze vrijheid en beweeglijkheid behouden.


Nieuwe indrukken zetten het zenuwstelsel op “aan”. En voor een baby’tje is zo goed als alles nieuw… Chronische overprikkeling zorgt voor levenslange gevolgen. Wat zorgt er dan voor dat je baby volledig relaxed kan zijn en toch de wereld rondom zich kan ontdekken zonder té veel nieuwe prikkels? Ja, je hoort me al komen… de nabijheid van de moeder. De vertrouwde stem, de hartslag, de geur, de bewegingen… Ze geven de baby een vertrouwd gevoel, een gevoel van nabijheid en veiligheid waardoor het een kalmerend effect heeft. Dit is van uitermate belang voor een optimale ontwikkeling van de hersenen maar ook voor het ontwikkelen van een veilige hechting tussen ouder en kind. Door de interactie tussen ouder en omgeving leren ze bovendien ook om zich zelfstandig te reguleren, door te leren uit reacties van de ouder op verschillende situaties.


Wil je graag nog meer informatie hierover? Tijdens de workshop krijg je de gelegenheid om het boek “Wat baby’s nodig hebben” aan te kopen met 10% korting!


Hoe dragen?


Van nature neemt je baby de draaghouding aan wanneer je hem oppakt, de baby trekt de beentjes op, voetzooltjes naar binnen gekeerd en houdt z’n rugje licht gebogen. Bij een goede draagpositie wordt de heupkop in de heupkom gedrukt, dit zorgt voor een optimale heupontwikkeling vandaar het belang van het correct dragen van je baby.


Wil je meer weten over hoe je je baby’tje best draagt? Kom naar onze workshop met @hartfluistering over het dragen van je baby in de draagdoek/draagzak. Op 24/9 gaan we dieper in op de draagdoeken, op 30/9 hebben we het uitgebreid over draagzakken.38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page